A Dereszla Pincészet a Tokaji borvidék egyik leggazdagabb történelmi múltjával rendelkező borászata. A bodrogkeresztúri pince első írásos említése a 15. század elejéről való. Az 1450-es évektől a Hunyadiak birtoka. A törökdúlás idején a Habsburgok tulajdonában állt. 1605-től Bocskai, majd Bethlen erdélyi fejedelmek irányítják a Dereszla-domb északi oldalán fekvő majorságot és a hozzá tartozó pincéket.
1645-ben, a linzi békét követően vált a Rákócziak egyik fontos területévé. Rákóczi Julianna 1691-ben férjhez ment a francia Ferdinand-Gobert Aspremont-Reckheim gróf altábornagyhoz, akinek halála után az Aspremont-ház fiúutód nélkül maradt a 18. század végére, így az egyetlen leányutód házasságával Wolkenstein-birtokká alakult a viharos történelmi múltú bodrogkeresztúri pincészet. Ők 1945-ig irányították a majorsághoz tartozó 4 pince ügyes-bajos dolgait, amikor is az akkor alakult Tokaji Borforgalmi Vállalat tulajdonába került, majd az ebből alakult Tokaji Borkombinát felvásárló- és érlelőpincéje lett. A rendszerváltást követően előbb francia kézbe került, majd 2016-tól a Dereszla Pincészet magyar tulajdonban folytatja működését.
A pincerendszer jelenlegi struktúrája magán hordozza az elmúlt évszázadok történelmét. A mélyen a Dereszla-dűlő alatt fekvő, zegzugos pincerendszer a 19. és 20. századi fejlesztéseknek köszönhetően ideális helyszíne a magas minőségi kategóriájú aszúborok érlelésének.
A Dereszla Pincészet jelenleg két feldolgozóhelyen mintegy nyolcezer mázsa szőlőt dolgoz fel 130 hektár területről. Fontos stratégiai eleme a működésnek, hogy igyekszik a szakmailag is elhivatott szőlőtermesztő családi gazdaságokat bevonni a termelési rendszerébe.
Az aszúborok mellett egyre jelentősebb a száraz borok és a pezsgő készítése. Boraik 80%-át külföldi piacon, közel 40 országban értékesítik, melyek közül a legjelentősebbek Franciaország, az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, a skandináv országok és Japán. Díjnyertes száraz és édes tokaji borok készítőjeként nagy gondot fordítanak a minőségre, a tokaji névhez méltó borok forgalmazására.
Állandó nyitva tartás, telefonügyelet:
BORVÁSÁRLÁS – Dereszla Vinotéka, Nyitva tartás: H-V 10.00h-18.00h
BORKÓSTOLÁS – Dereszla Vinotéka, Nyitva tartás: H-V 10.00h-18.00h
(nagy kóstolóterem maximum 80 fő / vinotéka maximum 50 fő / kis kóstoló maximum 20 fő)
Előzetes bejelentkezéshez e-mail és telefonszám:
Email: dereszlavinoteka@gmail.com
Telefon: +36-30/456-4717
www.dereszlavinoteka.hu
BORKÓSTOLÁS – Henye Borbár, Nyitva tartás H-P 08.00h-15.00h (Szo-V és további hétköznapi időpontok egyeztetés alapján)
VENDÉGLÁTÁS – Henye Vendégház és Rendezvényközpont (előzetes egyeztetés)
(maximum 120 fő)
Előzetes bejelentkezéshez e-mail és telefonszám:
Email: evelin.gintner@dereszla.com
Telefon: +36308273353