Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.
Image thumbnail

Dereszla Pincészet

A Dereszla Pincészet a Tokaji borvidék egyik leggazdagabb történelmi múltjával rendelkező borászata. A bodrogkeresztúri pince első írásos említése a 15. század elejéről való. Az 1450-es évektől a Hunyadiak birtoka. A törökdúlás idején a Habsburgok tulajdonában állt. 1605-től Bocskai, majd Bethlen erdélyi fejedelmek irányítják a Dereszla-domb északi oldalán fekvő majorságot és a hozzá tartozó pincéket.

1645-ben, a linzi békét követően vált a Rákócziak egyik fontos területévé. Rákóczi Julianna 1691-ben férjhez ment a francia Ferdinand-Gobert Aspremont-Reckheim gróf altábornagyhoz, akinek halála után az Aspremont-ház fiúutód nélkül maradt a 18. század végére, így az egyetlen leányutód házasságával Wolkenstein-birtokká alakult a viharos történelmi múltú bodrogkeresztúri pincészet. Ők 1945-ig irányították a majorsághoz tartozó 4 pince ügyes-bajos dolgait, amikor is az akkor alakult Tokaji Borforgalmi Vállalat tulajdonába került, majd az ebből alakult Tokaji Borkombinát felvásárló- és érlelőpincéje lett. A rendszerváltást követően előbb francia kézbe került, majd 2016-tól a Dereszla Pincészet magyar tulajdonban folytatja működését.

A pincerendszer jelenlegi struktúrája magán hordozza az elmúlt évszázadok történelmét. A mélyen a Dereszla-dűlő alatt fekvő, zegzugos pincerendszer a 19. és 20. századi fejlesztéseknek köszönhetően ideális helyszíne a magas minőségi kategóriájú aszúborok érlelésének.

A Dereszla Pincészet jelenleg két feldolgozóhelyen mintegy nyolcezer mázsa szőlőt dolgoz fel 130 hektár területről. Fontos stratégiai eleme a működésnek, hogy igyekszik a szakmailag is elhivatott szőlőtermesztő családi gazdaságokat bevonni a termelési rendszerébe.

Az aszúborok mellett egyre jelentősebb a száraz borok és a pezsgő készítése. Boraik 80%-át külföldi piacon, közel 40 országban értékesítik, melyek közül a legjelentősebbek Franciaország, az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, a skandináv országok és Japán. Díjnyertes száraz és édes tokaji borok készítőjeként nagy gondot fordítanak a minőségre, a tokaji névhez méltó borok forgalmazására.

GALÉRIA:

LÁTOGATÁS:

  • Cím: 3916 Bodrogkeresztúr, Felső utca 2.
  • Étkezési lehetőség: igen
    ( hideg, meleg, )
    Előzetes bejelentkezés szükséges: Szükséges
  • Szállás lehetőség: Igen
  • Nyitvatartás:

    Állandó nyitva tartás, telefonügyelet:
    BORVÁSÁRLÁS – Dereszla Vinotéka, Nyitva tartás: H-V 10.00h-18.00h
    BORKÓSTOLÁS – Dereszla Vinotéka, Nyitva tartás: H-V 10.00h-18.00h
    (nagy kóstolóterem maximum 80 fő / vinotéka maximum 50 fő / kis kóstoló maximum 20 fő)
    Előzetes bejelentkezéshez e-mail és telefonszám:
    Email: dereszlavinoteka@gmail.com
    Telefon: +36-30/456-4717
    www.dereszlavinoteka.hu
    BORKÓSTOLÁS – Henye Borbár, Nyitva tartás H-P 08.00h-15.00h (Szo-V és további hétköznapi időpontok egyeztetés alapján)
    VENDÉGLÁTÁS – Henye Vendégház és Rendezvényközpont (előzetes egyeztetés)
    (maximum 120 fő)
    Előzetes bejelentkezéshez e-mail és telefonszám:
    Email: evelin.gintner@dereszla.com
    Telefon: +36308273353

  • Előzetes bejelentkezéshez:
    Email: dereszlavinoteka@gmail.com
    Telefon: +36 30 456 4717
  • Dereszla Pincészet
  • Birtokigazgató: Kalocsai László
  • Borász: Bai Edit és Bai István
  • Kereskedelmi vezető: Weiner Gábor
  • Szőlőterület nagysága: 34 ha saját, 100 ha integrált terület
  • Éves palackszám: 800 000
  • Alapítás éve: 1992
  • Dűlők: Poklos, Lapis, Henye, Teleki
  • Fő fajták: furmint, hárslevelű, sárga muskotály, kabar
  • Honlap: www.dereszla.com
  • Közösségi média:
    www.facebook.com/dereszla
  • Email: dereszla@dereszla.com
  • Telefon: +36 47 396 004
  • Beszélt nyelvek: francia, angol, német