Miért menjünk bortúrázni Tokajba?
Megnyugodni. Felfedezni. Erre a tájra a nyugodtabb hangulatú, a borok, a természeti és a kulturális értékek felfedezéséről szóló utazások a jellemzőek. Túrázz egyet a Zemplénben, kóstolj végig egy tokaji borsort az egyik helyi pincészetnél, nézd végig a naplementét valamelyik legendás dűlőben! Kikapcsolsz és feltöltődsz majd. Engedd magad lelassulni és átélni az élményt, amelyben részed van. Hogy melyik településen mit érdemes megnézni, erről IDE kattintva olvashatsz, és a szervezetünkhöz tartozó pincészeteknek is vannak titkos tippjei.
Miért érdemes előzetesen bejelentkezni a tokaji pincészetekhez?
Annak érdekében, hogy a pincészetek felkészülhessenek a látogatásunkra, érdemes előre bejelentkeznünk egy bortúra megszervezésekor. Bár van néhány helyszín a borvidéken, ahova borvásárlás vagy néhány bor kóstolása kapcsán nyitvatartási időben, előzetes egyeztetés nélkül is megjelenhetünk, ám ha egy helyi szakértő által vezetett kóstolót, dűlő- és pincebejárást, vagy a borok mellé étkezést is szeretnénk, mindenképp érdemes előre egyeztetni.
Ehhez IDE kattintva megtalálod a Tokaj Reneszánsz Egyesülethez tartozó pincészetek elérhetőségeit.
Miért érleljünk borokat?
Vannak bizonyos bortípusok, amelyeket a szüretet követően egy-két éven belül érdemes elfogyasztani, ilyenek a legkönnyedebb fehér- és rozéborok. Erre a két típusra szokták azt mondani a szakértők, hogy az elsődleges, azaz a gyümölcsből és a másodlagos, azaz a borkészítésből származó illatok és ízek a meghatározóak az esetükben. Más, nagyobb beltartalmú borokat érdemes tovább érlelni a palackban, hogy a borkészítés során hozzáadott értékek kibontakozhassanak.
A világ legkiemelkedőbb borainál lehetőségünk van egy harmadlagos aromavilág megtapasztalására is, ami a palackos érleléssel kerül a borba. Ahhoz, hogy ez az egyedi jegy megszülessen, a borokat megfelelő körülmények között kell érlelünk. Ha erre sor kerül, igazán magas szintű élményben lehet részünk. Burgundián, Bordeaux-n, Piemontén kívül a Tokaji borvidéken is találkozhatunk ilyen borokkal.
Miért érlelhetőek jól a tokaji borok?
Egy bor érlelhetőségében több szempont is fontos szerepet játszik. Az alkohol-, a cukor- és a savtartalom megfelelő kombinációja hozzájárul a hosszan érlelhető borok születéséhez. Ezekkel a paraméterekkel pedig a tokaji borok általában jól állnak. Mindezt csak tovább erősítik az olyan helyi jellegzetességek, mint a vulkanikus talaj, illetve a borkészítés és az érlelés fázisaira időt szánó munkamódszerek. Éppen ezért a tokaji borok többsége kifejezetten jól érlelhető, főleg a dűlőszelektált száraz borok, a késői szüretelésű tételek, szamorodnik, és persze a tokaji aszúk is.
Hogyan érleljük otthon a tokaji borokat?
A bornak a tároláskor megvannak a maga ellenségei, amelyekkel már akkor is érdemes foglalkozni, ha a következő pár hónapban nem akarjuk kinyitni az adott palackot, nem beszélve arról, ha több évig sem. Ilyen a magas hőmérséklet, a túl sok fény és a gyakran változó körülmények. Az a legjobb, ha olyan helyen tudjuk tárolni őket, ahol nagyjából állandó és 21 Celsius-fok alatti a hőmérséklet, és nem éri napfény. Egy borhűtő a borok temperálásában és a fogyasztási hőmérséklet beállításában is tud segíteni.