A borászatot 1989-ben, a rendszerváltás évében a borvidék egyik első női szőlész-borásza, Prácserné Erzsébet alapította. Erzsébet és férje, Miklós megvásároltak egy régi, történelmi pincét Tokaj belvárosában, a borkereskedők utcájában. Ezt a pincét valamikor az 1600-as években vájhatták, majd az Orosz Borvásárló Bizottság használatában állt, és a pince másik történelmi névadója, Erzsébet cárnő használta az 1700-as években.
Területeik Mád, Bodrogkeresztúr és Tarcal határában találhatók, összesen 6,5 hektáron. A történelmileg is kiemelkedő dűlőkben, mint a Király, a Betsek, a Sajgó, a Zafír és a Veresek, gondos szőlőműveléssel, szigorú terméskorlátozással dolgoznak.
Évjárattól függően 10-12 ezer palack bort készítenek évente – mindet a Bél Mátyás által 18. században klasszifikált történelmi első és másodosztályú, azaz a vidék kiváló talajú, legjobb szőlőterületeiről –, a dűlőszelektált száraz boroktól az aszúkig. A Prácser család négy tagja, Miklós, Erzsébet, ifjabb Miklós és Hajnalka együtt működtetik a borászatot, megosztva annak feladatait. Büszkék dűlőszelektált száraz boraikra (Zafír-dűlő, Betsek-dűlő, Király-dűlő), és elhivatottan, csak a legjobb évjáratokban készítik el a birtok aszúit.
Minden tétel limitált mennyiségekben készül a fenntartható és biológiai művelésben részesülő dűlőkről. A csapathoz tartozik Ronn Wiegand MW, MS amerikai szaktanácsadó, akinek a minőségellenőrzés és a házasítás a feladata. A borászat első palackozott évjárata egy 1993-as 5 puttonyos tokaji aszú volt.
BORVÁSÁRLÁS
Bármikor, telefonos egyeztetés alapján.
BORKÓSTOLÁS
Előzetes bejelentkezés alapján
Maximális fogadható létszám: 15 fő
VENDÉGLÁTÁS
Csak borkorcsolya: pogácsa, sajttál.