A Carpinus Borászat a nevét a jelenlegi legnagyobb területükről, a Gyertyános-dűlőről kapta. A borászatot vezető testvérpárnak, Bai Editnek és Bai Istvánnak életútjuk során lehetőségük volt neves hazai és külföldi borászatoknál dolgozni és tapasztalatot szerezni, amit családi vállalkozásukban tudnak kamatoztatni. Céljuk a Tokaji borvidéken magas minőségű, kompromisszumok nélküli szakmai munkával és családi összefogással fenntartható működésű, a világ borpiacán stabil pozíciókat kiépítő borászatot működtetni.
Tokaj-Hegyalján területeik 10 különböző helyen, a Gyertyános-, a Kassi-, a Lapis-, a Veresek-, a Poklos-, a Hatalos-, a Dereszla-, a Deák-, a Budaházy- és a Kakas-dűlőben helyezkednek el. Dűlőik történelmi besorolásukat tekintve is kiemelt kategóriájú területek. A legnagyobb hangsúlyt az őshonos tokaji fajtára, a furmintra helyezik. Ezenkívül termesztenek hárslevelűt és sauvignon blanc-t is.
Minden évjáratban törekszenek arra, hogy az évjárat adta lehetőségeken belül a lehető legmagasabb minőségű bort elkészítve tudják bemutatni Tokaj-Hegyalja változatos termőhelyi kvalitásait és szőlőfajtáit.
Természetbarát szőlőtermesztéssel igyekeznek megóvni a termést évről évre. A dűlők egyedi fekvéseinek (talaj, kitettség, mikroklíma) adottságait dűlőszelektált boraik fejezik ki. Boraik stílusát a frissesség, az elegancia és a harmonikus élvezhetőség jellemzi.
Filozófiájuk, hogy a jó bor minősége csak szép, egészséges alapanyagból eredhet, ezért fontosnak tartják a szőlőműveléstől a palackozásig minden folyamat szigorú felügyeletét. Amikor az egész éves munka beérik, és eljön a szüret időszaka, akkor van lehetőség alkotni. A borász egy évben csak egyszer mutathatja meg valódi elképzelését, a finomhangolás pedig utána következik. Ettől lesz kiváló bor a palackban.
BORKÓSTOLÁS
Előzetes bejelentkezés szükséges.