Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.
Image thumbnail

Barta Pince

Szerencsről Mád felé tartva akaratlanul is elkapja tekintetünket a Király-hegy egyik legimpozánsabb és legmeredekebb részén fekvő birtok: az Öreg Király-dűlő. Ezt a területet már a 13. században is szőlőtermesztésre használták, az itt termő szőlő mindig is különleges minőségű volt, de mivel a mennyiségi bortermelés igényeit nem elégítette ki, ezért a második világháború után a dűlőt elhagyták, és azt fokozatosan beborította az akácerdő.

A terület nagy részét a Barta család vásárolta meg 2003-ban, és ekkor kezdődött a dűlő mai napig tartó újratelepítése is. Az Öreg Király-dűlő egy déli-délnyugati fekvésű 10 hektáros birtok, ehhez tartozik még egy 17 hektáros dél-délkeleti fekvésű, nagyobbrészt még parlag a Kővágó-dűlőben, amelyből egyelőre 3,5 hektárt vontak vissza művelésbe. A dűlő talaja vulkanikus riolittufa, melyben zeolit és vörös agyag is található. A terület 80%-án részben T85-ös, részben a régi szőlőkből fellelt ún. madárkás furmint klónok, míg a fennmaradó területen hárslevelű, sárga muskotály és kövérszőlő terem. A szőlőben teljesen mellőzik a gyomirtók és a felszívódó szerek használatát.

Céljuk, hogy ezt a különleges területet a lehető legeredetibb formájában megóvják a következő nemzedékek számára. Mivel a birtok „átaludta” a kemikáliákat korlátozás nélkül használó évtizedeket, így a talaja ma is érintetlen. A szőlőművelés során törekszenek az organikus módszerek használatára, boraikat – alapvetően dűlőszelektált száraz furmintok, édes szamorodnik és hatputtonyos aszúk – pedig a lehető legkisebb technológiai beavatkozással és maximális tisztasággal készítik. E szemléletmódnak megfelelően boraik szinte kizárólag spontán erjednek, ily módon a szőlőben és a pincében található természetes élesztők munkájára bízzák magukat. Fontosnak tartják, hogy boraik tükrözzék különleges termőhelyük egyedi adottságait, és a talaj, a dűlő fekvése, az adott évjáratra jellemző időjárási viszonyok, valamint munkatársaik egyénisége mind egy-egy egyedi és megismételhetetlen tételben öltsenek testet.

GALÉRIA:

LÁTOGATÁS: