Szerencsről Mád felé tartva akaratlanul is elkapja tekintetünket a Király-hegy egyik legimpozánsabb és legmeredekebb részén fekvő birtok: az Öreg Király-dűlő. Ezt a területet már a 13. században is szőlőtermesztésre használták, az itt termő szőlő mindig is különleges minőségű volt, de mivel a mennyiségi bortermelés igényeit nem elégítette ki, ezért a második világháború után a dűlőt elhagyták, és azt fokozatosan beborította az akácerdő.
A terület nagy részét a Barta család vásárolta meg 2003-ban, és ekkor kezdődött a dűlő mai napig tartó újratelepítése is. Az Öreg Király-dűlő egy déli-délnyugati fekvésű 10 hektáros birtok, ehhez tartozik még egy 17 hektáros dél-délkeleti fekvésű, nagyobbrészt még parlag a Kővágó-dűlőben, amelyből egyelőre 3,5 hektárt vontak vissza művelésbe. A dűlő talaja vulkanikus riolittufa, melyben zeolit és vörös agyag is található. A terület 80%-án részben T85-ös, részben a régi szőlőkből fellelt ún. madárkás furmint klónok, míg a fennmaradó területen hárslevelű, sárga muskotály és kövérszőlő terem. A szőlőben teljesen mellőzik a gyomirtók és a felszívódó szerek használatát.
Céljuk, hogy ezt a különleges területet a lehető legeredetibb formájában megóvják a következő nemzedékek számára. Mivel a birtok „átaludta” a kemikáliákat korlátozás nélkül használó évtizedeket, így a talaja ma is érintetlen. A szőlőművelés során törekszenek az organikus módszerek használatára, boraikat – alapvetően dűlőszelektált száraz furmintok, édes szamorodnik és hatputtonyos aszúk – pedig a lehető legkisebb technológiai beavatkozással és maximális tisztasággal készítik. E szemléletmódnak megfelelően boraik szinte kizárólag spontán erjednek, ily módon a szőlőben és a pincében található természetes élesztők munkájára bízzák magukat. Fontosnak tartják, hogy boraik tükrözzék különleges termőhelyük egyedi adottságait, és a talaj, a dűlő fekvése, az adott évjáratra jellemző időjárási viszonyok, valamint munkatársaik egyénisége mind egy-egy egyedi és megismételhetetlen tételben öltsenek testet.
Előzetes bejelentkezés szükséges borkóstoláshoz és borvásárláshoz.
Szállás:
Rákóczi-Aspremont kúria: https://bartapince.com/szallas/lakosztalyok/
Reggeli az árban.
Barta Vendégház: https://bartapince.com/szallas/barta-vendeghaz/
Webshop: https://bartapince.com/webshop/
Borkóstolás:
A birtok bemutatását, a feldolgozó, érlelőpince bejárását is tartalmazó borkóstolóink előzetes bejelentkezés alapján hétköznap 11:00 és 17:00 órától, szombaton pedig 11:00, 14:00 és 17:00 órakor kezdődnek. A bejárás és kóstoló díja: 5 borral: 6500,- Ft/fő, 8 borral: 8000,- Ft/fő