Három, a világ sok országában koncertező klasszikus zenész életében 1994 fordulópont volt, mikor is Mádon járva és kóstolva az aszúkat úgy döntöttek, ők is részesei akarnak lenni a tokaji aszú újjáéledésének.
A település főutcáján, Mád közepén megvásároltak egy „úri” épületet, amit az évek során gondosan pincészetté alakítottak. A ház alatti légkondicionált pincében készítik és érlelik a száraz, valamint a késői szüretelésű borokat. Az aszúborok érlelése a katolikus templom melletti több évszázados pincerendszer egyik ágában történik, ami kb. 200 hektoliter bor befogadására alkalmas.
Az évek során vásárolt 7 hektár szőlőültetvény mind Mád határában található, elsősorban az 1772-ben „grand cru”-ként klasszifikált Betsek- és Király-dűlőben. A szőlők 30-40 évesek, többségében furmint (60%), és hárslevelű (20%) van még nagyobb arányban. Az új telepítés zéta és kövérszőlő, a Juharos-dűlőben pedig 40 éves és fiatal telepítésű sárga muskotály terem.
A borok egyéniségét alapvetően a Betsek és a Király terroirja határozza meg, ami a világ legkomplexebb termőtalajainak egyike. A vulkanikus és utóvulkanikus folyamatok eredményeképpen a talaj riolittufa-, zeolit-, kvarc-, kaolin-, valamint nyomelemtartalma rendkívül gazdag, a nedvességet jól tartja, konzerválja. A földfelszínt borító apró kövek a napfény melegét megőrizve, a nap lementével is sugározzák magukból a meleget. Ez az egyedi, máshol elő nem forduló, rendkívül kedvező talajadottság adja meg az itt termett szőlőkből készült borok jellegzetes, karakteres, szinte acélos savasságát, ami az édes borok egyik legfontosabb, meghatározó eleme.
A pincészet az elmúlt 20 évben számos országba exportálja kiváló minőségű, méltán elismert borait, az EU-országoktól kezdve Brazíliáig. A borászat páratlan sikersorozatot tudhat magáénak, a mértékadó angliai International Wine & Spirit Competition hat egymást követő alkalommal aranyéremmel jutalmazta aszúborait, melyek azóta már számos világhírű étterem borlapján is szerepelnek. Míg a termelés súlypontja eddig az édes borok irányába tolódott, az utóbbi években az érdeklődés a száraz borok iránt is megnőtt, így a kínálat az egyedi termőhely minden fantasztikus jellegét magán viselő száraz borokkal is bővült.
BORVÁSÁRLÁS
előzetes bejelentkezés
BORKÓSTOLÁS
előzetes bejelentkezés
VENDÉGLÁTÁS
előzetes bejelentkezés